Inspiratie

Hoe meer tuinen ik heb gemaakt, hoe minder ik hecht aan principes, theorie, regeltjes. Veel meer laat ik me inspireren, door bijzondere omstandigheden en uitzonderlijke mensen. Andy Warhol, die het alledaagse bijzonder maakte, of Max Heijmans die met een paar pennenstreken klassiek geworden couture creëerde. Dan denk ik aan Keith Richards, die sommige van de beste Stones songs schreef of aan mijn vriend Cees Dam, die een onuitwisbare signatuur in ons land en in mijn leven heeft achtergelaten.

Al deze grootheden zijn origineel en vernieuwend. Eigenzinnig zochten ze naar hun handschrift en creëerden een oeuvre. En wat meer is, ze deden het, ze geloofden in zichzelf. Hun durf inspireert mij en geeft me vleugels. Bijzondere omstandigheden maken iedere tuin weer anders, ook al herken je mijn handschrift. Uiteindelijk zijn het bewoners die mijn ontwerp laten leven. Zij laten mijn idee verder groeien, als een kind van liefhebbende ouders. Elke tuin wordt uiteindelijk gevormd door zijn bewoners – en de natuur. Zo wordt mijn idee volwassen.